24 mars, 2006

Nu drar vi igång en byggdagbok

Detta är första postningen i vår alldeles nya fina byggdagbok. Här kommer vi att skriva, berätta och visa hur det går för oss och vårt husbygge.

Vi har länge pratat om att skaffa hus, tänkt och funderat. Efter att ha varit runt och tittat på hus och tomter för några år sedan så bestämde vi oss för att ta nästa steg. Så vi ställde oss i tomtkön i Västerås kommun. Efter det gick allt mycket snabbt. Vi fick en förfrågan om vi var intresserade av tomter i Irsta och självklart var vi det. I första tilldelningen fick vi inte någon tomt men det blev återbud och vi fick självklart den finaste tomten i området (tyckte vi).

Efter det så kan man tycka att det bara är att sätta igång med att bygga hus men det tyckte inte vi. Vi åkte på en lång och härlig semester till NyaZeeland, Australien och Fiji. Tomten stog kvar och vi kunde ladda batterierna för så mycket semester när väl husbygget dragit igång skulle det inte bli, det visste vi.

Våren 2005 började jobbet med att ordna till tomten, hitta husleverantör och att smälta att man faktiskt skulle bli husägare. Samtidigt som vi tittade på skisser i huskataloger och pratade om vad vi skulle vilja ha så började vi att röja på tomten. Det fälldes träd så flisorna sprutade, eldades ris och röjdes kvistar. Stockarna skulle tas till vara på, vi ska ha en öppen spis och egen björkved värmer som bekant bäst.

När tomten var röjd från vegetation påbörjades "den stora jakten på fyllnadsmassor". Detta innebar att prata med grannar, byggjobbare och alla andra som kunde tänkas ha fyllnadsmassor som de ville bli av med. En del fick vi och en del var vi tvugna att betala transporter för. På det stora hela gick det bra men det var ett evigt jagande. Samtidigt som detta arbete pågick gjorde vi en första sållning bland alla de husleverantörer som finns och slutade med mindre än en handfull att välja mellan. Vilken leverantör vi valde är inget att tala om eftersom vi efter att ha jobbat med denna husleverantör en bra bit in i processen kände oss tvugna att avbryta samarbetet. Vi kände helt enkelt att vi inte kunde gå vidare så vi hade tur och bröt innan något arbete utförts.
Detta innebar inte att vi var tillbaka på ruta ett igen. Tvärt om hade vunnit mycket. Vi visste precis vad vi ville ha i offertrunda två. Vi kunde vara väldigt exakta i våra specifikationer och det gjorde att det gick snabbt att bestämma sig för en leverantör i det man skulle kunna kalla för "andra omgången".

För att göra en kort historia ännu kortare så valde vi Mälarvillan, en leverantör som erbjöd precis det vi ville ha och samtidigt en leverantör som vi har fått förtroende för. Att deras kontor inte ligger långt ifrån byggplatsen skadar inte det minsta.

Det som skett sedan dess är att vi har haft avrop, vi har hittat någon som ska göra grundjobbet åt oss och inte mycket mer. Vi hoppas att inom kort ha överrenskommelser för snickeri, VVS, el, plåtslageri klara.

Datum som är klara nu är datum för byggsamråd, gjutning av platta och husleverans. Jättespännande.

Inga kommentarer: