27 april, 2007

Illa

Vi läste precis om familjen Grahn och deras otursamma husköp. Det verkar gått många turer i denna olyckliga affär så man vet inte vad man ska tro. Är skulden helt mäklarens, köparens eller har säljarna varit bedrägliga?
Som utomstående kan man egentligen bara tycka och att tycka kan ju vara lite roligt ibland. Man kan tycka att det är fördj-vligt att mäklarna har använt sig av ett 'standardkontrakt' som har brister som har påpekats av både advokat och Konsumentverket. Frågan är bara när dessa påpekanden framkom. Hur spekulanter (de var flera) kan skylla på att man inte har tid att genomföra en besiktning av det man ska köpa övergår ens förstånd helt och hållet. Ska man köpa något för flera miljoner kronor som dess utom inte är helt nytt och har garantier så ser man väl ändå till att kolla att allt är okej? Om säljarna har mörkat fel medvetet så kan man ju att köpet ska gå tillbaka, om inte för att det är det mest riktiga att göra.

Man kan inte låta bli och tycka lite synd om familjen Grahn men samtidigt konstatera att det inte är alla som använder sig av både hänglslen, livrem och armhålehöga vadarstövlar när de gör stora affärer. Illa...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Illa??? Vaddå illa?

GUUD vilket trist "Svensson standardinlägg 1a". Så ni tycker lite synd om makarna Grahn, men är välbalancerade och vet inte vad ni skall tycka, men ni passar på att surra lite ändå. Sedan är ni lite diskhoförståndiga och oj:ar om hur

"spekulanter (de var flera) kan skylla på att man inte har tid att genomföra en besiktning av det man ska köpa övergår ens förstånd helt och hållet. Ska man köpa något för flera miljoner kronor som dess utom inte är helt nytt och har garantier så ser man väl ändå till att kolla att allt är okej?"

Vänner, vänner...Nej, man hinner inte med det i Stockholm, tyvärr. Diskhoförstånd funkar inte här. Sedan kommer ni till slutklämmen, Köpeskillingen. Är det så att ju högre den är desto mer får man skylla sig själv? Är det verkligen vad ni tycker? Det är det ni skrivit i er blog.

Familjen Grahn tycks faktiskt ha använt sig av hängslen: mäklaren, livrem: ett kontrakt framtaget av en firma som tydligen sålt hus sedan 65 och borde gå att lita på, samt vadarstövlar: en besiktning för 40 000. Vad mer skall behövas???

Man skall faan inte helt lamt och halvdött sitta och säga att "Man kan inte låta bli och tycka lite synd om familjen Grahn..." Nej, man skall reagera på riktigt. Det är ett stort fel i systemet, detta fel drabbar människor helt i onödan, eftersom systemet kan förändras. Man skall ställa sig upp och våga uttrycka att detta är fel! Och man skall fullständigt skita i köpeskillingen. Den är ointressant i sammanhanget.

Det artikeln handlar om och det ni borde tänka på, är att det är möjligt för mäklare att utnyttja människor och att detta är fel.

Huset hade skador för 750 000. Huset hade haft samma skador om det kostat 500 000. Då hade problemen drabbat någon som kanske inte haft råd att gå till advokat och ställa sig upp mot en otvivelaktigt förmögen mäklarfirma. Då hade denna stackare fått svälja skiten och hålla god min. Tänk på det. Det hade kunnat drabba er. Jag tror inte ni suttit och lamt tyckt lite synd om er själva...

"Tack Familjen Grahn och stå på er!" Ni har helt klart blivit lurade av en skrupelfri mäklare och det borde inte vara möjligt! Strunta i mjäktyckandet - Svensson vaknar tillslut, när det blir hans tur.

Robban sa...

Vad kul att se en reaktion, äntligen någon som tar bladet från tungan.

Menar du att det är marknadens fel att köparen inte undersöker den vara eller tjänst han/hon/de vill köpa? Det där var tametusan det dummaste jag hört sedan jag konfirmerades. Vi vet mycket väl hur stockholmsmarknaden fungerar då vi bodde där innan vi flyttade därifrån och där funkar det som på andra ställen. Hinner man inte med en besiktning innan/under budgivning så gör man den innan kontrakt skrivs. 'Hinner' man inte innan kontraktsskrivning så ser man ta mig tusan till att det finns en klar och tydlig klausul i köpekontraktet, man tar sig i alla fall tiden att läsa igenom det finstilta. Man får vara väldigt medveten vem mäklaren jobbar för och får betalt av, det är inte köparen i alla fall.

Köp en klase bananer och upptäck hemma att att en är rutten, inte tusan tar du bilen och åker de tre kilometrarna till affären och klagar. Du står ut med den skadan. Köp en hel lastbil med bananer där en tiondel är ruttna, nog svider det mer. Då klagar du. Hoppas att du förstår att inköpspriset har avgörande betydelse för hur mycket man bör undersöka innan köpet genomförs.

Det familjen Grahn har använt sig av är kejsarens nya kläder, något som inte är någonting. Mäklaren jobbar åt säljaren och är därför inte att lita på, kontraktet utformat av mäklaren har det varit nedslag på från Konsumentverkets sida och slutligen besiktningen. En besiktning som genomfördes lite för sent, i alla fall om man nu har facit i hand.

Vi vill också uttrycka ett stort tack till familjen Grahn. Tack för att ni har utbildat framtida husköpare i hur man inte ska göra. Förhoppningsvis så hjäpler ni dem att inte trampa på samma mina som ni gjorde. Dessvärre är det inte till någon tröst för er. Ett råd för framtiden, lita inte på någon.