18 maj, 2007

Koll på katter

Artikeln vi läste på DN.SE kunde inte få en av oss att le lite igenkännande. Det finns inget mer ohygieniskt än lösspringande katter som gör sina 'ärenden' där det passar dem. I sandlådor, i rabatter eller på grannens sittdynor. Katter känner inte till att människor kan vara allergiska mot dem men det borde ägarna ändå göra men ändå så envisas kattägare att vind för våg släppa iväg sina husdjur. Husdjur förresten? Kan man kalla det för ett husdjur när man låter det springa fritt i grannskapet hela dagarna? Undrar hur det skulle uppfattas om man gjorde på samma sätt med hundar, kaniner, illrar eller marsvin?

Vi hejar på miljönämden i Söderköping som modiga och tar ett steg i rätt riktning och ställer krav på kattägare.

10 kommentarer:

Anonym sa...

klart man ska få ha katter lösa om man nu vill de? skulle alla tänka så kan man ju lika gärna "låsa" in alla djur harar, rådjur, älgar, grävlingar osv..
Katter har väl lika stor rätt att gå lösa som andra djur, och att dom gör sina behov på grannens sittdynor måste vara väldigt väldigt ovanligt då katter gärna vill gräva ner efter sig. (lite svårt på en dyna)
Sen skulle jag aldrig släppa ut mina två INNE katter då jag bor i ett hyreshus område och vet många katter som barn sparkat, brutit benen och till och med hängt.

Robban sa...

Det är inte KLART att katter ska få gå lösa om de nu vill det. Det är inte kattens val, det är kattägaren. Kattägaren har lika mycket stort ansvar för sitt 'husdjur' som en hundägare, en illerägare eller en ormägare. Katter har lika stor rätt att gå lösa som VILDA djur om de är VILDA. De har lika stor rätt att gå lösa som andra husdjur om de är husdjur. Du kan med andra ord inte likna katter valfritt utan måste välja. Även om det är ovanligt så händer det faktiskt att katter urinerar på exempelvis dynor, fekerar i sandlådor där barn leker och närmar sig människor som är tokallergiska mot dem. Du är en fin människa som tar ansvar för dina HUSDJUR men alla är inte som du ska du veta!

Anonym sa...

En råttfälla model extra-large, och lite strömming löser problemet

Anonym sa...

Man undrar hur det står till. Vad har kommunalpolitikerna tänkt sig? Och vad är alla ni kattmotståndare beredda att betala via skattsedeln? Det är inte gratis att sätta upp ett antal kattlådor, som kräver tak för att kattsanden inte ska klumpa ihop sig vid regn. Det kan knappast räcka med att ägaren har en låda på sin tomt, om katten ska kunna ha ett lika bra liv som utegående höns och grisar (enligt djurskyddslagen). Sen ska nån kommunalarbetare tömma lådorna dagligen (katter är renliga djur) på bajs och urinklumpar och ersätta med en del ny kattsand. Annars går katten inte dit så gärna igen. Vad är kostnaden för kattsandstömmaren, kattsanden, lådorna, takbygget, underhåll och tömning? Vill du betala? Hur kan man få katterna att besöka lådorna? Katt dressyrkurser? Vem betalar det? Och hur göra på vintern? En katt måste få vara ute. Allt annat är djurplågeri! Får en katt pinka i snön? Jag tycker att detta kommunala förslag slår årets, om inte decenniets, rekord i dumhet och oförmåga till insikt. Hur mycket glädje och närhet bidrar inte katten till för många ensamma, ofta äldre människor, som inte har någon annan. Eller att "de andra" inte bryr sig om sina äldre...Nu ska även katten regleras!
"Mot dumhet" är mtt valspråk. Kommer väl till pass nu!

Robban sa...

@ yang
Det har väl aldrig sagts att kommunen ska ställa ut kattlådor? Att kommungubbar ska tömma dessa? Om katter ska ha rätt att vara ute lika mycket som frigående höns och bökande grisar ska de väl ändå likriktas med dessa och hållas i hägn? Ett hägn som är på djurägarens mark och som sköts och betalas av djurägaren?
Om katten nu är till för sällskap för vissa äldre så bidrar de inte till mycket sällskap om de är ute och ränner på grannarnas tomter, om de pinkar i områdets sandlåda?

Jag tror att du kvalificerade dig till årets, ja om inte decceniets mest korkade och skygglappsförsedda kommentar. Snacka om egoism yang.

Robban sa...

@ sanasawa
Visst kanske det du föreslår löser problemet men problemet är ju främst med kattägaren. Samtidigt så behöver man inte plåga någon varelse oavsett art.

Anonym sa...

Hålla katter i hägn? De har behov att hålla revir och vandra för att kolla reviret, om man ska tänka på katters behov och välmående. De kommer in och är sällskap till ägaren många gånger om dagen trots att de är i frihet, kan jag berätta. Jag bor i Kina och ser pandor och andra djur i djurparker och i "hägn". Ruskigt att se hur de mår. Till och med på Skansen Stockholm mår djuren dåligt även om de har stora hägn. Hur hade ni tänkt att det skulle lösas med kattlådor ute? Berätta gärna era idéer lite mer i detalj. Tack för era kommentarer till mitt inlägg Maria och Robban. Det säger allt om er inställning till både människor och katter. Och människor i ankdammen Sverige. Som sagt "mot dumheten"! Yang

Robban sa...

Kan man inte hålla djur i ett hägn som har tillämplig storlek ska man inte hålla djur, då är man inte lämplig. Svårare än så är det väl inte. Dina inlägg Yang säger väldigt mycket om din inställning till dina medmänniskor. Bara du får ha katt som du vill är allt bra och alla andra får ju helt och hållet anpassa sig till dig och din myt om att katter är självständiga.

Idéerna om kattlådor är inte våra, de är Söderköpings Miljö och Hälsonämnds. Men det är väl självklart att 'husdjursägaren' måste stå för alla kostnader som uppkommer. Hundägare måste ha sitt djur i koppel och plocka upp dess fekalier. Varför skulle kattägare vara undantagna samma slags regler? Du har redan sagt det, MOT DUMHET!

Anonym sa...

Måste skriva att det finns många konstiga åsikter här.

Klart att katter ska få gå fria!!
Sedan är det ju inte helkul att de ska göra 1:an och 2:an på någons utemöbler (har aldrig hört talas om detta ska ha skett).
Om man ska dra paralaleller till andra djur så kan vi få stora problem.

-Hundar som skäller borde få stämbanden bortopererade då de stör folk.
-Fåglar som flyger fritt faller väl under komuns ansvar?? De fjäderfäna har en tendens att skita på bilar fönster och t.o.m. (hör och häpna) utemöbler. Ska vi skjuta alla fåglar eller sätta dem i en JÄTTESTOR bur?
-Rådjur och andra skogsdjur kommer ju ofta in på privata tomter och äter upp träd m.m. Hmm... Stora hägn eller ska alla göra en Runar och panga av dem genom sovrumsfönstret (då måste ju alla i förlängningen få ha vapen hemma även utan jägarexamen... då kommer vi in på en uppsats med frågor).
-Ormar nämns i texterna ovan. Hur ska vi göra med huggormen? Tycker den är fin men blir lite skraj när den som förra sommaren en morgon låg framför dörren. Vems ansvar är detta? (Vill bara påminna om att huggormen är speciellt naturskyddad (fridlyst) i Sverige så den får inte dödas och inte ens omlokaliseras av en privatperson).

Vilka problem vi kommer att få!!
Samtidigt så finns det en massa mer viktiga saker att ta tag i i vårat land.

Klart katter ska få gå fritt!


P.S. Själv är jag alergisk mot vissa politiker men ändå får de inte bara gå fritt men även härja med mina skattemedel? D.S.

Robban sa...

När man läser detta så får man en känsla av att det är användaren OlaF från byggahusforumet som har skrivit. Argumenten är åtminstodne lika tunna.

Det går inte att jämföra vilda djur med ett 'husdjur' som har en ägare som ska ha ansvar för sitt djur.

Det är inte klart att katter ska få gå fritt. I vårt hushåll har vi haft en demokratisk omröstning och med en överväldigande majoritet så beslutades att inga främmande katter ska få beträda vår tomt.

Kan man rösta om grannar ska få skaffa katt också 'anonym'? ;)