23 maj, 2007

Utnyttjande

Det mänskliga beteendet är både intressant och faktiskt ganska lustigt att studera. Vi har haft den tveksamma förmånen att stöta på en av människans mindre smickrande egenskaper, utnyttjande.

En person som tidigare har stått oss väldigt nära hörde av sig efter väldigt lång tid. Vi tyckte att det var kul att personen äntligen hörde av sig efter nästan ett år och förmodade att det var för att åter knyta kontakt. Efter en stunds samtalande visade det sig dock att det fanns en baktanke med samtalet. Personen ville åt rabatt på vissa produkter som vi åtnjuter genom en av våra arbetsgivare. Inte bara ville man åt rabatten utan man ville ha den åt en för oss helt främmande människa, en som vi inte ens hört talas om tidigare. Det blev ännu mer intressant när vi berättade att målningen av vårt hus nu ska ta och dra igång och vi sa också att lite hjälp med det skulle vara uppskattat.

Man skulle kunna tänka sig att talesättet 'tjänster och gentjänster' är något alla mer eller mindre har i åtanke, framförallt när man själv vill ha en tjänst. Men nej, när personen fått det den egentligen ringde om från början så blev den väldigt snabb med att inte lova något, precis tvärt om faktiskt.

Det mänskliga beteendet är både intressant och lite lustigt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sånt är tråkigt, men inträffar stup i ett...jag är en magnet för sådana människor..*mutter* hur som haver är de sällan värda att hålla kontakten med! Så hoppas ni slipper denne person för tid och otid...

Denne person kunde ju varit ärlig från början och sagt att "tyvärr ringer jag inte av sociala skäl idag utan jag skulle behöva hjälp..." ja ni förstår..

Men jag antar att det är lättare att säga nej om någon är ärlig.. hm så egentligen är det inge konstigt att de behöver ett "svepskäl" till att kamuflera sitt "egentliga skäl" med..

Ha en bra dag!
MVH Sandra