19 juni, 2007

Stramare hållning mot katter

Att vi är hundmänniskor har nog framgått med all önskad tydlighet tidigare. Som hundmänniskor så vet vi att det finns ett antal uttalade och ett ännu större antal outtalade regler för vad man får och inte får, vad man måste och vad man som hundägare ska göra. Dagens Nyheter har i en artikel skrivit om den stramare hållning Mitthem i Sundsvall har intagit mot kattägare. Vi vill bara säga, bravo Mitthem. Hoppas fler gör som er. Att katter får gå fritt är ingen självklarhet, framförallt inte i tättbebygda områden. Katter är lika mycket husdjur som hundar och ska då också hållas efter lika mycket.

25 kommentarer:

Peter Perskull sa...

Tillskillnad från hundar så är inte risken att en lösspringande katt biter och skadar andra människor och husdjur särdeles stor. Frånsett från en och annan råtta då. Det är väl ändå huvudanledningen att man inte får ha hundar ute löst. Skador på vilt, husdjur och människor.

Robban sa...

Hej Peter

Det är väl ändå inte det som är skälet till att katter får gå lösa och hundar måste hållas i koppel. Inte det främsta skälet i alla fall. Det främsta skälet till att katter får gå lösa är snarare historiskt, förr användes katter som ett sätt att hålla oönskade skadedjur på en låg nivå. Idag fyller katter inte längre den funktionen. Jag har inga exakta siffror men jag skulle ändå bedömma det som att katter orsakar fler skador på varrandra än hundar. Katter dödar fler vilda djur än hundar. Varför ska katter få jaga fritt när de får mat av sina ägare i en skål? Är katten ett husdjur skall det väl för rättvisans skull ändå falla under samma regelverk som andra husdjur. Är djuret ett vilt djur får det bekämpas som ohyra eller så är det ett jaktbart vilt.

Anonym sa...

Katter och hundar är två olika arter med helt olika beteende och instinkter. Hundar är flockdjur som gärna underordnar sig och därför gärna går i koppel. Katter är självständiga och behöver kunna röra sig fritt för att må bra. Att koppla en katt är djurplågeri. Övriga anledningar till att katter tillåts röra sig fritt är deras utmärkta lokalsinne samt att de vanligtvis gräver ned sina exkrementer.

Robban sa...

Är det inte dags att en gång för alla ta livet av denna myt? om det skulle vara djurplågeri att hålla sitt husdjur inomhus eller i koppel utomhus är det lika mycket djurplågeri att ha höns i bur, svin i stia och kor i spilta. Deras lokalsinne är inte bättre än hundars och det där med nedgrävning är inte en genomgående egenskap. Du har dock en poäng, hemmakatter är plågade djur och därmed är deras ägare djurplågare. ;)

Anonym sa...

Tror ni verkligen att antalet skadedjur är lägre nu än "historiskt". Jag tror att katter fortfarande i allra högsta grad håller ner antalet råttor etc. På "min" gård är detta definitivt ett faktum iaf...

Robban sa...

Historiskt har behovet av katters jakt på skadedjur varit större. Har man en gård så finns behoven säkert lika mycket som förr om åren. I tätbebygda områden är inte behoven de samma.

Anonym sa...

Man skall inte ha koppel på katter. Katter mår bra av få röra sej fritt. Tillskillnad från hundar är katter oftast snälla djur och börja inte skälla helt hysteriskt.

Att katter är skadedjur är bullshit, och om man skall gå till vad divers människor barn ställer till mej.

Vad gör det om katter gör sina behov i rabatter? Blommorna behöver ändå gödning. Enda skada jag kan tänka mej en katt gör idag, är ibland skiter och pissa sandlådor. Med vilken unge använder i dag en lekpark?

Ta bort sandlådorna, och ge ungarna ett playstation 3 istället, så är det problemet löst.

Robban sa...

Grattis, du har blivit utsedd till dagens egoist och vunnit en halv tandemcykel.

Mig gör det mycket om ándras katter skíter i mina rabatter och jag är inte ensam om att tycka så. De som har byggt sandlådor till sina barn ogillar mycket starkt om andras katter pinkar där.

Och du, alla djur mår bra av att röra sig fritt....

Anonym sa...

Alvarligt!
Nu är jag trött på alla dessa katt ägare som tycker att de har all rätt i världen att släpa sin katter fria i tätbebyggda bostadsområden. De förpestar sandlådor ligger på bilar & motorcyklar och orsakar repor mm i lacken samt att de orsakar mkt vilt skada. Att sen säga att det är synd om katten för att den måste vara ute fria för att må bra har jag ingen förståelse för. Det handlar om vad man vänjer in djuret med.
Skaffar man sig ett djur så skall man också ta annsvar för det beslutet också.
Vill man att katten skall få komma ut då skal den få göra det men på samma vilkor som vi hundägare är ute med våra djur på.
/Ian

OlleiGrind sa...

Jag har hund och tre katter.
Hunden rastas i koppel, men får springa av sig i lämpliga områden varje dag.
Lycka till att ta ut en katt i koppel och få den att springa fritt i skogen en timme eller så.. det går inte, den skulle dra till skogs direkt eller vettskrämt klamra sig fast vid dig.

En lös hund kan potentiellt orsaka mycket mer skada mot allmänheten än en lös katt kan.

Stora skillnader alltså.

Låt katterna vara lösa, dom mår definitivt bäst av det.

Anonym sa...

<---Anonnym

Är du helt bränd!?

Det 1:a du skrev tänker jag inte ens bemöta.
Du blir förtåss lika glad när hundägare inte plockar upp i din rabatt med samma argument.

Väx upp!!

Robban sa...

Bara för att du inte ids lägga ner tid på att träna kattskrällena att gå i sele eller koppel betyder inte att dina grannar vill ha dem springande på sina tomter.

Det där med skada kan tolkas på många sätt. Alergiker håller nog inte med dig helt och hållet Olov.

Låt husdjur vara husdjur och falla in under samma regelverk.

Anonym sa...

Min katt är en harmonisk katthona på 6 år. Redan när hon var kattunge vande jag henne vid sele och koppel och det har aldrig varit några problem. Det är inte alls som att gå ut med en hund, men det fungerar utmärkt.
Ta ansvar för din katt. Märk den och ha den under uppsikt när den är ute.

Anonym sa...

Eftersom ni är så måna om andra människors väl så utgår jag ifrån att ni håller era hundar inomhus eller på en gård bakom ett högt plank. Det finns ju faktiskt de som har hundskräck och de ska givetvis visas samma hänsyn som de som inte gillar lösa katter.

Robban sa...

Men självklart käre anonym håller vi hundarna, när vi har dem, i koppel och låter dem absolut inte springa fram till främmande människor. Detta är en självklarhet och man gör det av respekt för andra.

Anonym sa...

Det finns argument för båda parter, men en sak är ändå sann - och det är att frigående katter generellt mår bättre. Därmed inte sagt att inomhuskatter inte mår bra, men utekatten utvecklar sina sinnen till fullo, vilket inte en innekatt gör.

Som jag ser det: Ska du skaffa katt för att ha den inomhus, så bör du skaffa två eller fler. Ensamma innekatter blir så trötta och loja, och tama att det gick lika bra att skaffa ett marsvin...

Robban sa...

Du har rätt tratten, det finns argument för båda sidorna. Vill du vara en hänsynstagande kattägare som tänker på att dina medmänniskor inte ska lida av ditt husdjur så rastar du katten i koppel eller under uppsikt. Detta gäller framförallt om du bor i tättbebygt område. Bor du på landet kan du strunta i det och släppa katten vind för våg. Släpper du katten vind för våg i ett villaområde så är du bra egoistisk och var inte förvånad om någon tittar snett på dig.

Anonym sa...

"Men självklart käre anonym håller vi hundarna, när vi har dem, i koppel och låter dem absolut inte springa fram till främmande människor. Detta är en självklarhet och man gör det av respekt för andra."

Det var inte det min fråga gällde.

Robban sa...

Vad gällde då frågan 'Anonym'? Läser man ett inlägg från EN anonym så är det just om vi har hundarna bakom staket eller inomhus. Vi väljer det tredje alternativet, att rasta hundarna i koppel.

Anonym sa...

Det tredje alternativet finns inte. De som är hundrädda vill inte se några hundar i koppel men ni anser tydligen att det behöver man inte ta hänsyn till, att de får anpassa sig till hundägaren.

Varför gäller inte detsamma de som inte gillar lösgående katter?

Robban sa...

Nu får du faktiskt ursäkta men är du fullkomligt dum i huvudet?

När hundarna är ute går de i koppel på samma villkor som vi tycker att katter ska behandlas. Har man sitt husdjur i koppel är djurägaren helt och fullt ansvarig för sitt husdjurs handlingar vilket inte är fallet när det gäller lösspringande djur.

Det tredje alternativet finns i allra högsta grad och det SKA gälla kattägare precis lika mycket som hundägare, kaninägare och illerägare.

Om man är så rädd för ett djur att man inte kan se det kopplat så bör man nog gräva ner sig under sitt täcke och stanna där.

Anonym sa...

Om man inte klarar av lite kattbajs i rabatten så bör man nog flytta till en lägenhet och stanna där?

Vad är skillnaden?

Robban sa...

Klarar man inte att hålla efter sina husdjur så de inte är till besvär för ens omgivning bör man fråntas rätten att ha husdjur.

Varje mynt har två sidor.

Anonym sa...

Klarar man inte att hålla efter sina husdjur så de inte är till besvär för ens omgivning bör man fråntas rätten att ha husdjur.

Tack. Som parkarbetare skulle jag säga att det gäller en klar majoritet av hundägarna i detta land. Och vad ni klagar på katter! Som om inte hundar skiter och pissar överallt, gärna lösspringande med en husse/matte som vänder bort huvudet! De största syndarna i rabatter är inte katter utan hundar. Ni är välkomna att sticka in handen i valfri rabatt i de områden som jag jobbar i så ska ni få se vad det är för kladdiga korvar som ligger och osar där. Och det är inget kattbajs minsann.

Sen har vi ju det där med "Men han vill ju bara leka...". Koppla hundjäveln. Jag är inte road av att ha en hund som studsar runt mig och gör utfall mot mina redskap. Det är faktiskt så illa att jag skulle avråda någon med hundrädsla från att jobba i parkförvaltning eller liknande. Ägare kanske tycker att de har koll men de glömmer att andra kan tycka att deras ouppfostrade gullgrisar är obehagliga, eller som i mitt fall, att jag vill vara ifred och göra mitt jobb.

Det är precis som ni säger. Varje mynt har två sidor. Det gäller även hundägare.

Anonym sa...

Den debatten igen..

Om man kikar lite på argumenten som vissa kattägare har 'katter mår bra av att vara fria och skall inte gå i koppel' ex. så kan man ju fundera på om inte den presumtiva kattägaren visste om det redan innan den skaffade katt? och då insett det klart olämpliga med att skaffa katt om man bor i tätort!?

För uppenbarligen ställer friströvande katter till en massa olägenheter för en massa folk.
Varför undrar man då? Jo, för att kattägaren anser att de har rätt att släppa ut katten att ströva fritt i grannskapet.

Att vissa kattägare dessutom argumenterar att katten är ett vilt djur och inte mår bra av att vara instängd inomhus leder då till nästa frågeställning.

Är en katt ett vilddjur ELLER ett husdjur/tamdjur!?
Det logiska resonemanget vore ju att då katten har en ägare så är det ett husdjur/tamdjur!
Följande så skall ägaren till en katt ha samma ansvar för vad sitt djur gör som ägaren till en pittbullterrier eller en nymfparakit.
Ställer djuret till med något, så är det ägarens ansvar.
Låter inte det logiskt?

Så då kanske man kan undra varför folk släpper ut katter i tätorter.

Efter vad jag läst och kan förstå så verkar det helt enkelt vara av lathet eller att man inte värdesätter sitt husdjur särskilt högt.

Menar, hur många raskatter med prislappen på ca 6000 kr och uppåt springer lösa vind för våg i tätorterna?
Inte många!

Förvånansvärt många katter som släpps fria är dessutom inte avsedda för avel, och skulle därför inte lida av att vara kastrerade.

Tvärtom skulle det vara positivt för alla inblandade, både ägare till katterna liksom deras grannar.
Eftersom katten då inte blir lika intresserad av att bli med kattungar, hamna i slagsmål med andra katter eller att 'pissa in sitt revir' som inte sällan hamnar på grannars dörrar eller utemöbler.

Ofta blir svaret att 'det är väl inte så farligt med lite katt kiss!?' gärna med nån nedlåtande ton eller liknande nedtryckande resonemang.

Personligen tycker jag att katt-urin, och då särskilt från okastrerade hankatter, stinker!
Och det är inget jag vill ha på mina möbler eller på min tomt eftersom det är snudd på omöjligt att få bort stanken.

Jag tänker gå så långt att säga att det inte är något som jag ens skall behöva acceptera om det inte är min egen katt som gör det, och då har jag valt att acceptera det själv.

Om den som skaffar husdjur ser till att inte djuret ställer till med förtret för grannarna så kommer vi inte att behöva ha dessa diskussioner.

Det enda som egentligen skulle behöva göras är att bredda lite i lagtexten som behandlar husdjur att till större del inkludera katter (SFS 2007:1150) så skulle det finnas juridiskt stöd att be vissa husdjursägare ta sitt ansvar och hålla sina djur under sådan uppsikt som lagen kräver.

Och innan någon utropar mig för att vara katt-hatare så kan tilläggas att jag äger katt, en innekatt. Den utomhusvistelse den får göra är att vara på den inhägnade uteplatsen eller gå i koppel. Katten lider inte av det samt att våra grannar slipper obehag av vår katt. Den är dessutom kastrerad och sten-döv.

// H.