29 december, 2007

Fullständig skräck

Efter att ha läst den här artikeln på DN.SE så är vi rädda. Riktigt rädda för att något sådant ska hända oss också nu till nyår. Det skulle vara en fullständig skräck om huset skulle träffas av en nyårsraket och börja brinna. Hoppas för allt i världen att grannarna siktar nyårsaftonens raketer åt ett ofarligt håll.

En händelse av det här slaget skall dock inte innebära ett förbud för raketer och smällare. Inför istället bättre kontroller vid försäljning men också vid användande. Det räcker med att polisen cirkulerar vid valborg och nyår så har de tillräckligt många ungdomar att bötfälla för att klara nästa års budget. Smäll försäljare och föräldrar hårt på fingrarna så får man bukt med det olämpliga användandet av smällare och raketer.

6 kommentarer:

Grue sa...

Såna här saker sker i "en viss typ av områden". Rosengård, Rinkeby och Hovsjö är t ex värst drabbade (vilken är den gemensamma nämnaren för dom...?) Bor ni i ett sånt område eller nära ett sånt ska ni vara oroliga. Gör ni inte det behöver ni inte vara det.

Anonym sa...

Det var det dummaste jag läst. Det gäller i alla områden. Artikeln handlar om Huddinge. Själv bor jag i en grannkommun till den. Det handlar helt enkelt om godtrogna, naiva, fantasilösa, omedvetna, ansvarslösa föräldrar som tror att "inte gör mina barn så". Och tyvärr finns dom i alla kommuner.

Klas sa...

Det är inte på något sätt begränsat till "sådana" områden, även om det skrivs mest om dessa och också är mer utbrett.

Senast häromdagen smällde två pojkar rakter mitt på dagen vid ett stort köpcentrum norr om Stockholm - inte i ngn invandrarförort alltså.

Detta är inte ett invandrarproblem- det är ett ungdomsproblem, sådana syns oftast tydligast i områden med låginkomsttagare - vilket invandrarområden tyvärr oftast är.
Inbilla er inte att allt skulel bli frid och fröjd om man tog bort enskilda områden dock - man måste bemöta detta på ett högre plan, med en attitydförändring. Att packa ihop folk som kommer hit som flyktingar i särskilda områden hjälper iof inte till - men det är inte huvudfrågan här...

Sen vad gäller brandoro:
En nyårsraket afyrad från en balkong tex kan sätta vilket hus som helst i brand. Och varje nyårsafton är det folk, vanliga "svenssons" ute och ryker av raketer kors och tvärs - kontigt att inte fler bränder inträffar :(

/K

Anonym sa...

Bor ni i Irsta utanför Västerås behöver ni knappast vara rädda. Jag bor i Stockholmsförorten Tensta.

Här siktar "ungdomsgängen" på människor och balkonger. Här vågar jag inte gå ut när det är mörkt, oavsett om det skjuts raketer eller inte.

Så fort jag är klar med min utbildning ska jag flytta härifrån.

Sara, som är trött på raket-terrorn och att bli kallad svennehora

Robban sa...

Oavsett om det är Tensta i Stockholm eller Irsta utanför Västerås så skjuts det många raketer och tyvärr så riktas inte alla upp i luften. Oavsett om det är en medveten handling eller misstag och helt oavsett om den är en ungdom eller vuxen som utför den så är vi rädda om vårat hus, livrädda faktiskt. Så många timmar, så mycket svett och så många tårar som vi har 'investerat' i det så undrar man om man inte skulle sätta en pistolmynning till tinningen om huset skulle brinna ner.

Anonym sa...

Min halvbrors familj fick se sitt hus i det fina villaområdet brinna ner till grunden för två år sedan. Hela familjen (minus en hund och tre kaniner) tog sig ut levande, och huset var naturligtvis helförsäkrat så någon större ekonomisk smäll blev det inte. Men tusentals foton från barnens uppväxt, från föräldrar och mor- och far-föräldrars liv, från resor och stora händelser i familjens liv gick förlorade - liksom alla kläder, arvegods, teckningar, tavlor, böcker och... Ja... En hel familjs liv, i praktiken...

Raketen visade sig vara av en modell som kostar omkring hundralappen, och som ger ett högljutt tjut och en knall som ger fyra sekunders rödfärgat glitter. Jag skulle vilja påstå att inte ens Vattenfestivalens mäktigaste fyrverkeri skulle vara värd den upplevelse det gör för alla människor som sett det, ställt i proportion till familjens mardrömsupplevelse...

Jag har inget emot fyrverkerier, men de har INGENTING i tätbebyggda områden att göra och bör ALDRIG hanteras av barn eller ungdomar, eller vuxna som inte kan låta bli att supa ner sig under högtiderna. Vuxna och ansvarsfulla personer, medvetna om risker och riktlinjer, på en säker plats i ett gott sällskap - det är en bra förutsättning. Men jag skulle bli förvånad om ens 5% av alla pengar som bränns på fyrverkerier under ett år fyras av under sådana förutsättningar.

Därmed är jag helt och fullt för ett förbud av privata fyrverkerier, trots att jag tycker att det hör nyåret till.