09 november, 2008

Rabatter

Idag har vi ägnat oss åt att påta i rabatterna. I vår värld innebär det inte att rensa ogräs och pyssla med växter. Det är snarare frågan om att gräva, plocka sten och att ha att göra med kladdig lera.


Den första rabatten som besöktes var den vi faktiskt har haft blommor i i sommar. I den har vi rensat upp, tagit bort de nervissnade solrosorna och jämnat till. Vi har förberett plats för ett projekt som Robban ska pyssla med i garaget under hösten och våren.


Nästa rabatt som fick påhälsning var vår långa. Den var inte så rabattlik innan vi gav oss på den men nu så. I vår så lägger vi bara på ett tjockt lager med fin jord och planterar. Ja vad ska vi plantera egentligen? Det blir en fråga att suga på. Det är en riktigt lång rabatt, närmare tjugofem meter.


Den sista rabatten som vi jobbade med idag var vår monster-rabatt på framsidan av huset. Vi har skrivit om den på bloggen tidigare men ännu inte fått in några tips eller råd. Rabatten har enorma behov av att förberedas. Den har idag bara ett tunt lager jord i sig och under finns det stenkross, grus och lagom stora stenbumlingar. Inte de bästa förutsättningarna för att anlägga en fin rabatt. Det tunna jordlagret tar vi tillvara på och lägger tillbaka efter vi grävt ur sten, grus och kross. Vi tror att lera och fuljord är en bra grund att lägga under 20-25 cm fin rabatt-jord. Det är ett tungt jobb som sliter, vi orkade inte göra klart allt idag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har ett råd... om ni inte tillhör släktet som ständigt vill så med rumpan i vädret varje ledig stund och rensa ogräs. Se till att gör rabatterna så underhållsfria som möjligt, dvs med växtlighet som inte tillåter att ogräset tills sist tar över.
Detta brukar annars vara ett ödestigert misstag som man snart ångrar.

Robban sa...

Tack för tipset. Även om vi redan hade fått detta klart för oss så är det alltid bra att få höra det igen och igen.

Det kommer gå åt väldigt mycket växter så antagligen kommer det bli en anläggning i etapper. Men med tiden så.

Anonym sa...

oxå ett råd...den stora rabatten vid bron skulle ju vara perfekt till att göra en ört/krydd rabatt,dom är ju väldigt lättskötta och snygga.

Robban sa...

En örtagård ska vi absolut ha. Frågan är bara om vi ska ha det på framsidan som ofta ligger i skugga (fasaden vetter mot öst)

Mia sa...

Rohdodendronrabatt vid entrén kanske. Har själv de planerna... Tänkte ha täckbark i min mellan växterna. Lycka till. Ska hålla mig uppdaterad.

Mia sa...

Rohodendron rabatt vid entrén? Har ett liknande projekt. Ska täcka med bark i min. Lycka till. Ser fram emot att följa er i vår :)