05 januari, 2009

Första rabatten - Arbetsskiss


Det tog inte som vi trodde några dagar, knappt några timmar. Här är vår arbetsskiss för vår första rabatt, den till framsidan. Ingenting är spikat, det är ju många månader kvar tills det är dags för plantering. Vi skulle gärna vilja få frågor, påståenden och kommentarer på vår skiss. Det skulle uppskattas, det hjälper ju en att ta reda på om ens tankar är helt upp åt väggarna eller något sånär rätt. Skriv...
För förklara vad som är vad skriver vi även en tydligare lista
1, Rhododendron
2, Skogsolvon
3, Doft Schersmin
4, Rosenspirea
5, Olika typer av Funkior
6, Silverax
7, Japansk Starr
8, Liljekonvalj
9, En rabatt för 'ettåringar'

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm...

Lite saker att tänka på:

Avstånd till huset - man brukar säga att man skall inte ha rabatter intill huset - ni verkar iofs ha tänkt på det, det verkar finnas nån remsa i kanten.

Doftschersmin: Stor pjäs, får den plats ? Kolla först att ni inte är allergiska eller har vänner som är det, det blir mycket doft ;-)

Rhododendron: Om ni väljer en klassisk vanlig, så blir de med åren tämligen stora de med - men det finns ju små.

Rosenspirea: LITEN pjäs - kommer den synas mellan en skogsolvon och en doftschersmin (nu har jag inte en susning om storlek på olvonen). Den kan se rätt risig ut, ni kommer behöva komma åt den för att snygga till.

Anonym sa...

Det känns lite för mycket, samt att dessa växter kräver olika miljöer.(tex rhododendron avskyr kalk)

Anonym sa...

Akta er för att sätta Liljekonvaljer i en rabatt! De s-p-r-i-d-e-r sig.....brrr!!
Kanske välja azalea istället för stora rhododendron? Det är ju sas samma familj, men azalea håller sig oftast lägre.
Och spireabuskar av alla slag bör stå för sig själva - t ex som häck eller buskage, tycker jag....
Skogsolvon kan bli grymt stora....passar som solitär. Urvackra när de blommar, men sen.....?
Schersmin blir också stooor med tiden.
Jag skulle satsa på Azalea, Höstanemoner, Funkia av olika sorter, även med ljusa blad för att lätta upp och kanske nån bollthuja eller liknande för snygg form på vintern.

Men först & främst - plantera så att ni själva tycker det blir bra!!!:-)

HelenJ sa...

Tänk på att inte sätta stora buskar nära huset! De blir ofta större än man tror och riskerar då att skada husväggen, och du kommer inte åt att underhålla huset heller. Risken för rötter in under huset finns också. Dessutom gör den trånga ytan att de inte kommer till sin rätt - bättre att flytta ut dem "i frihet".

Rhododendronen är ju "sur" men inte de övriga - något som visserligen funkar men som man ska tänka på.

Det jag saknar är något som håller ihop planteringen, en marktäckare som är vacker året om gärna. Då slipper du också mycket av ogräsrensningen. Varför inte min favorit vintergröna [i]Vinca minor[/i]?

Varför inte låta något klättra uppför förstukvisten? Kaprifol som doftar gott, eller kanske en klematis av något slag?

Jag saknar lite färg bland växterna! Tänk på att ni ska passera här varje dag året runt och det ska kännas trevligt och välkomnande! Kanske någon vacker sten, eller ett litet vattenspel?

Jag är ingen fantast av sommarblommor, de kostar 10 ggr mer än perenner och kräver mycket mer jobb. Fundera istället på trevliga små perenner i kanten. Ni kan ju varva några olika sorter så ni förlänger blomningstiden.

Men det är er rabatt, och det är ni som ska trivas med den! Så storleken på buskarna är egentligen det enda som är viktigt....

Anonym sa...

Misstaget jag gjort i våra rabatter är att satsa på massa olika sorter. Jag önskar nu att jag valt färre sorter men fler plantor av varje. Mina rabatter ger ett ganska splittrat intryck. Med er beskrivning känns det som att ni riskerar att göra samma misstag som jag gjort.

Sen kan det ju alltid vara kul med något vintergrönt vid ingången, så att det finns något fint i rabatten varje årstid.

Lycka till med rabatten. Det ska bli kul att följa utvecklingen.