30 september, 2010

Lebensraum

Idag blev det klart, den sista biten föll på plats. Vi gör som Tyskland gjorde 1938, vi annekterar mer mark, vi behövde mer lebensraum.
Det hela betyder egentligen bara att vi av kommunen, markägaren, arrenderar cirka femhundra kvadratmeter mark utanför vår västra tomtgräns. Robban har stora planer för den utökade tomten, Maria är inte lika entusiastisk. Vi kommer nog att hitta en bra gyllene medelväg. Just nu är det klackarna i taket här i 'stugan', fotrtätter det såhär har vi ett 'storgods' snart.

26 september, 2010

Sålda blommor


Idag var vi iväg på en hönsbytar/prylsäljar/loppis dag. Mest för att Robban ville men också för att komma ut på en liten tur. Lite på vinst eller förlust tog vi med pelargoner, vi tänkte att det kanske kunde finnas intresse. Något jätteintresse var det inte men en tjej köpte nästa hälften av de pelargoner vi hade med oss. Under kvällen idag har vi byggt bokhylla så Robban har fått någonstans att samla sina kokböcker.

Igår gick röken igen. Den här gången röktes en hel karré och en hel massa sidfläsk åt vänner och bekanta. Sidfläsket fick röka sex timmar den här gången och röktes återigen i rök från äppelträ. Det är ett utmärkt sätt att ta tillvara på de tjocka grenar som föräldrarna sågar bort från sina träd.

19 september, 2010

Gott och blandat dag


Idag har vi hunnit med många, väldigt varierande saker. Allt ifrån att rösta till att bygga klart trappsteget vid farstukvisten. Medan Robban har grillat, igen, har Maria planterat om pelargoner. Nu börjar det så smått att dra ihop sig till att avsluta ännu en helg och förbereda sig för en utmanande arbetsvecka.

12 september, 2010

Rökigt


Idag var vi riktigt husliga, både inne och ute. Vi satte lite lökar, tulpan, påsklilja och pingstlilja. På altanen rökte vi kyckling och sidfläsk. Medan röken ändå var igång experimenterade vi lite och testade att röka paprika och chili. Medan sidffläsket fick sina sex timmar rök passade vi på att baka. Nu har vi fyllt både våra magar och förråd. Inte nog med det, Maria har dessutom både hunnit olja trallen på balkongen och rensat en hel del ogräs. Vi tycker att vi har varit duktiga idag. Nu är det sängen som gäller.

11 september, 2010

Mattips


När vi var och handlade idag upptäckte vi något som vi inte sett förrut, Tabasco Chipotle. Efter att vi känt den djupt rökiga smaken tillsammans med Tabascons styrka var vi förlorade. Genast användes den i en marinad för kycklingvingarna som vi ska grilla senare. Vi kan verkligen rekommendera Tabasco Chipotle.

07 september, 2010

Byggnation igen

I förra veckan påbörjade vi ett nytt byggprojekt, ett vedförråd. Lite inspirerade av hur vårt hus byggdes, i sektioner, bygger vi därför på samma sätt. Robban och hans bror har fått ihop både ett golvbjälklag och ett bakstycke. Material att bygga med fanns i gömmorna så det räckte till bakstycket och nästan hela golvet. Nu återstår bara att köpa lite material till så sätts gavlarna och taket ihop snabbt, sedan kommer det tråkiga arbetet med att klyva vedkubbar. Det uppvägs dock av att se vedförrådet fyllas med ved som kommer värma gott under hela vintern.

05 september, 2010

Premiären


Det är mulet, inte allt för varmt och lite byigt. Ett rätt okej väder att premiärköra vår WSM i. På gallret ligger revbensspjäll, rimmat sidfläsk och en bit karre som Robban behanlat med särskilld kärlek. Karren är späckad med vitlök, rubbad med en kryddblandning och injicerad med en marinad som han kokade ihop. Nu ska rökningen pågå ända fram till kvällen. Vi återkommer säkert med inlägg innan dess men absolut ikväll.

04 september, 2010

Inkörning


Imorgon kommer vi att premiärköra vår WSM (Weber Smokey Mountain) men innan det har vi förberett en del idag.
Vi har varit till Kungsbyn och köpt kött, vi har tvättat av röken och nu håller vi på och kör in den. Robban har läst att man tydligen ska göra så,
Ikväll ska ockaå köttet förberedas. Revbenen ska rubbas, karren ska kryddas och såserna ska förberedas. Tidigt imorgon tänder vi grillen/röken så vi hinner bli klara under dagen.

02 september, 2010

Snygg lineup

 

Nu är röken monterad och på plats. Robban är glad, stolt och förväntansfull. Nu ska här lagas (läs. rökas) mat. Hoppas maten blir minst lika bra som röken ser ut.

01 september, 2010

Leksaker


Robban har varit och köpt en hel uppsättning med 'leksaker' idag. En rök, en termometer och en del annat. Trots att han är helt slut lät han inte det hindra honom, han skulle absolut packa upp röken. Till helgen skall röken invigas, då gäller det bara att bestämma vilken del från vilket djur som ska rökas.