22 mars, 2011

Bacon


Mitt i förberedelserna inför vår födelsedags-bjudning i helgen har Robban bestämt sig för att röka sidfläsk. Det som står på agendan är äppelrökt sidfläsk, det ska med andra ord bli delikat bacon. Idag ska fläsket få rökas extra länge, så att smaken blir maximal. Totalt ligger det åtta kilogram fläsk på gallren, det ska bli intressant att se vad det väger efter sex, sju timmars rökning.

4 kommentarer:

Nanna sa...

Sååååå gott det där låter!!! Hur håller ni igång röken?

Maria och Robban sa...

Röken 'drivs' med hjälp av briketter, vi använder Webers briketter. Genom att vi har Webers 57cm rök går det åt en hel del briketter men det tycker Robban är värt det, framförallt när han får plats med så mycket åt gången. För röksmaken kan man antigen köpa bitar av hårdträ eller som vi gör, använda sig av 'eget'. Det vi har som är eget är Äpple och Körsbär, det finns andra sorter också.

Anonym sa...

Spännande med rökningen. Bacon är ju kallrökt, vad har du för temperatur i röken när du röker så länge?

Robban sa...

Temperaturen ligger mellan 80 och 95 grader. Fläsket är rimmat innan det stoppas i röken och då är det ingen fara så att säga.