15 mars, 2011

Våren är här

Nu så har våren äntligen kommit igen, i alla fall den meterologiska våren. Solen smälter för varje dag bort mer och mer snö. Gräsmattan letar sig fram allt mer och snart är hela altanen snöfri. Om det är snön som drar sig tillbaka, ljuset eller värmen vet vi inte men nu börjar vi bli riktigt sugna på att komma ut i trädgården och fixa. Vi har några planer som vi gärna vill göra verklighet av.

Våren innebär också att vårbruket har dragit igång. I förra veckan planterade vi sju sorters chili, i helgen tog vi hand om pelargonerna och igår planterades basilika, rosmarin och sparris.


Chilifröerna fick i år en specialbehandling, lite extra omtanke så att säga. Innan fröerna planterades fylldes planteringskrukorna till hälften med P-jord som var uppblandad med Perlit så att den var extra lucker och fuktighetshållande. Ovanpå det lades ett lager planteringsjord. Därefter placerades ett frö i varje behållare innan vi täckte med Vermikulit, återigen för fuktens men också för värmens skull.

Igår såddes också sparris, rosmarin och basilika. Rosmarin och basilika för de är så viktiga i köket, sparrisen är lite av ett experiment. Vi har en tanke kring att vi kommer att ha en köksträdgård här på tomten och det kan ta upp till fyra år innan man kan börja skörda sparrisen. Kanske lyckas vi och kanske får vi sparrisen att gro. Har vi tur så kommer vi slippa köpa sparrisplantor.


Pelagonerna hjälptes vi åt att ta hand om i helgen. Vi har nu strax över 250 sticklingar av över 50 sorters pelargoner och vi hann inte riktigt klart. Nu hoppas vi på att sticklingarna rotar sig snabbt och att de mår bra, det skulle vara jättekul.

2 kommentarer:

Nanna sa...

OJ! vad mycket plantor det kommer bli! Hur kommer du ha plats med alla krukor sen? Imponerad! Men jag kan också tänka mig hur fint det kommer bli :)

Robban sa...

Av chili och sparris kommer vi behålla en del, ge bort en del och resten tänker vi sälja. Vi har allt ståendes i vår vinterträdgård, där har vi masspr av plats.