22 juli, 2012

Beprövad teknik


Förr i tiden användes mycket teknik som mer eller mindre fallit i glömska idag. En sak som vi har återupptäckt är den gamla hederliga tryckkokaren, i en modern tappning. Man kan kanske tycka att den tar för mycket plats jämfört med en vanlig kastrull men den är både mindre energikrävande och snabbare vid kokning.

Vi kokar lite buljong nu på förmiddagen. Tryck-kokaren gör att kokningen förutom det vi nämnde tidigare också inte doftar ner huset lika mycket. Samtidigt som trycket verkar göra att alla smakerna dras ut bättre ur det man kokar buljong på.
Idag återanvände vi benen ur de senaste dagarnas kyckling och karré-grillning. Tillsammans med rotfrukter, kryddor och lök blir det en fin buljong till höstens såser och risotto.

16 juli, 2012

Fyrahundratiotusen

Idag, vid halvfem, passerade vår besöksräknare 410.000. Vi är jätteglada över att så många hittat till vår hemsida, vår dagbok.

410.000 kanske skulle kunnas som ganska få ändå men vi vet att det är rätt många ändå. Räknaren samlar bara uppgifter om unika besökare. Om en person besöker vår sida hundra gånger en dag räknas ändå bara ett besök.

14 juli, 2012

Fira in semestern-middag


Igår gick Maria på semester och det skulle firas. Inte hur som helst utan med en rejäl grill-fest.


På bilden ovanför kan ni se kvällens uppställning. En Weber 57:a med specialutrustning, på avbytarbänken med överdragsklädseln på en rök och slutligen en inlånad Weber 47:a.

Till förrätt testade vi för första gången grillad Feta-ost. Kryddad med vitlök, chili och en god olivolja. Det är bara att göra ett foliepaket, lägga på grillen och njuta av resultatet. Vi åt den med olika slags bröd och det var barnsligt gott.

Varmrätten kom härnäst. Två fina kycklingar gnoddes med hemgjord rub, fick en halv lök upptryckt i ändanlykten för att sedan bli uppträdda på ett spett. Inte nog med det men de grillades en timme också. Oavsett om det var en plågsam behandling eller inte så smakade de fantastiskt. Robbans investering i ett rotisseri har verkligen visat sig vara super.


Till kycklingen hade vi en variant på potatissallad och som tilltugg, heta svampar. Svamparna har först fått ligga i en stark hemgjord marinad drygt en halv dag. Svamparna suger då i sig marinaden, som svampar. Sedan är de grillade på hög temperatur. Kombinationen mellan den svala svalkande salladen. Den saftiga kryddiga kycklingen och de heta svamparna var faktiskt väldigt bra. I alla fall om vi säger det själva.


Till efterrätt blev det något så enkelt som grillade nektariner. Vi var båda mätta efter denna brakmiddag och hade inte plats för mer. Gott, litet, och fräsht. Vill ni se bilderna bättre kan vi säga att det är möjligt. Klicka bara på den bild som du är intresserad av så öppnas en större version av den.

13 juli, 2012

Nu, nästan

 

Det tog inte en dag till men nu är rosorna äntligen på gång på allvar. Antagligen är det väderet som är boven till varför de har varit sega till att slå ut. Rosorna böjar växa på höjden nu också, det börjar bli hög tid att ordna en klätterstälning åt dem.
Vi har redan tänkt ut hur vi vill ha det, vi ska bygga själva. Konceptet är genomtänkt och faktiskt ganska vacker också. Matrialet är lätt att ordna, förbereda också. När det kommer till monteringen är det lite värre. Robban skulle behöva en svets. Vi har ingen och det verkar inte som om någon av våra grannar har någon heller. Det kommer nog att ordna sig, vi får se hur.

10 juli, 2012

En dag till?


Det verkar som vi får vänta en dag till på att någon knopp ska slå ut på vår ros. Regnandet som vi hade igår kväll och i natt är både positivt och negativt. Positivt på så sätt att vi slipper vattna rabatter och gräsmatta. Negativt genom att vi får vänta minst en dag till innan knopparna slår ut på vår ros.
Vad brukar man säga? Den som väntar på något gott...

09 juli, 2012

Ont, det gör ont


Den ros som Robban sett i en tidning,och vi jagat med ljus och lykta efter, har nu knopp. Det är nästan svårt att tro att de pinnar vi planterade i jorden i våras nu har blad och knoppar. Knopparna har nu växt så till den milda grad att man nästan kan höra knopparna skrika.
Så ont gör det för dem att spricka.

Rosen, som heter Grand Hotel, ska ha stora djupt blodröda blommor. Det skulle bli jättevackert så vi hoppas att det blir så också.

04 juli, 2012

Världens bästa frukost


Det är fantastiskt att kunna gå ut i trädgården och plocka sig världens bästa frukost. Gå och botanisera, se vad som är moget och vad som ser gott ut. Just idag var det jordgubbar.

03 juli, 2012

Mums


När vi tar en liten promenad på tomten och ser att det vi planterat växer blir vi så glada. På bilden är det en kålrabbi som frestar, inte bara Robban. Rådjuren också. De verkar tycka att bladen smakar speciellt gott, det är därför allt i det här odlingslandet skakar galler.

01 juli, 2012

Ogräsrensning

Ibland blir vi förvånade, riktigt förvånade.
Idag rensade vi lite ogräs. Vi rensade uppfarten och vid häcken mot grannen. Vi hann eller snarare orkade inte riktigt allt.

Trots att vi inte hann allt i den relativt lilla delen av tomten blev det mycket ogräs. En och en halv skottkärra lyckades vi fylla. Skottkärran rymmer 80 liter och vi lyckades fylla mer än en kärra.

Vi har svårt att förstå att ogräset har växt så mycket, nästan hejdlöst. När man tittar på slutresultatet så ser det jättebra ut.
Imorgon röjer vi den sista biten, pysslar i trädgården och kanske börjar rensa maskrosor i gräsmattan också. Vi får hoppas att vädret blir lika bra som idag.