25 januari, 2009

Farligt att vara huslig

Att vara husligt kan vara farligt. Köksarbete kan leda till att man krymper.

Igår var vi riktigt husliga, vi var veritabla husmödrar in absurdum. På morgonen var vi och handlade, gjorde en riktig storhandling. Efter att allt packats in på sin plats började vi ett storbak. Vi satte deg på deg, vi hejdade oss när vi inte hade fler bunkar för degarna att jäsa i längre. När första degen jäst klart var det dags att börja forma degarna innan de sedan skulle in i ugnen. Det blev nästan 10 kilo frallor, tekakor baugetter och limpor.

Som om det inte skulle vara nog så fortsatte vi hurtigt med storkok. Medan ugnen ändå var varm så lagade vi fiskgratäng med spenat, ugnsstekt fläsklägg och kyckling och en köttfärslimpa så fantastiskt god. Vi kokade köttfärssås och chili som skulle kunna räcka till utfodring för ett halvt kompani, i alla fall kändes det så.

Tanken var att vi skulle lagat mer men vi insåg att vi inte skulle ha plats för allt i frysen efter att ha sett hur mycket plats brödet och allt det andra skulle kräva. Hur kan det vara farligt att vara så huslig då undrar ni säkert. Jo, flyttar man inte tummen när man hackar lök kan det sluta som för Robban. Han skar sig rejält och lyckades nästan skära igenom hela fingret. När allt blod sköljts bort så vi båda hur både fingertoppen och nageln satt kvar med mycket lite marginal. Smärta, absolut. Blod, självklart. Sluta laga mat? Aldrig. Efter en snabb omplåstring så var det bara att fortsätta. Hade vi väl börjat så gick det inte att sluta mitt i.

Inga kommentarer: