28 maj, 2012

Vertikalskärning


Det vi har varit lite tysta om, det vi gjorde i lördags, var att vi vertikalskar gräsmattan. Inte för att det egentligen var någon hemlighet, vi ville egentligen bara hålla tillbaks informationen tills vi hade bilder och något att berätta.

I lördags morse åkte Robban till Bauhaus med grannen M. Vi gjorde gemensam sak med grannarna för att spara en slant men också för att det faktiskt går ganska snabbt att vertikalskära gräsmattor av vår storlek. Att vertikalskära är egentligen inte särskillt svårt. Man måste bara bestämma sig för ett djup, ställa in maskinen och börja valla den fram och tillbaka över gräsmattan.  Vertikalskäraren fungerar egentligen som en rotorklippare som man snurrat 90 grader. Istället för EN kniv som snurrar runt för att kapa gräset på höjden har vertikalskäraren en rotor med många knivar som skär fåror ner i gräsmattan. Detta för att både lufta men kanske främst, i vårat fall, för att ta bort dött gräs ur mattan. Vi har fått en känsla av att gräsmattan har blivit lite jämnare också. Svackorna kommer vi behöva fylla men topparna, kullarna, har vertikalskärningen lyckats jämna till. Lite.
Som bilden är ovan visar, även bilden i vårt förra inlägg så hamnar allt 'uppskuret' material prydligt på gräsmattan. När vi krattade ihop allt så blev det allt som allt femton fulla skottkärror allt som allt. Nu har vi en rejäl komposthög på tomten men det kommer nog bli fin jord till slut. Vi hade dock önskat att det med vertikalskäraren hade följt med en uppsamlare, det hade gjort efterarbetet så mycket lättare.

Inga kommentarer: